Close
Type at least 1 character to search
Back to top

NIETS TE VERLIEZEN

Niets te Verliezen is een co-productie van Van der Vlugt & Co en Cat Smits Company in samenwerking met stichting Granate.

Het meisje Nafiss wordt geboren in Isfahan, Iran. Haar leven begint rooskleurig, maar al snel verandert dat. ‘Op mijn twaalfde ben ik volwassen geworden. Het jaar daarvoor vond de revolutie plaats, het jaar daarna begon een oorlog die acht jaar duurde.’ Aangemoedigd door haar vader, besluit Nafiss te vluchten. Een lange reis volgt, waarin ze vaak het gevoel heeft niets te verliezen te hebben. Haar herinneringen bewaart ze in haar gedichten. ‘Weggaan is een gok die aan de spijker van angst hangt.’  Via deze gedichten reizen we met Nafiss mee door de tijd. We vertalen ze in poëtische, spannende, absurde, eenzame en hoopvolle beelden en muziek. We reizen langs een granaatappelboom die groeit en weer instort. We zien hoe haar dromen haar naar de keel grijpen en horen hoe de muziek het meisje de vijver van volwassenheid in trekt. Zo ontstaat er een muzikale beeldentuin aan herinneringen, bespeeld door beeldend theatermaker/poppenspeler Cat Smits, componist/saxofonist Floris van der Vlugt en dichter Nafiss Nia. Tenslotte komt het jonge meisje aan in het heden en staat ze oog in oog met haar volwassen zelf. Had ze werk elijk niets e verliezen?  Première: 13 augustus 2021, Midzomer Theater, Kameryck

Niets te Verliezen Pilot (zomer 2021)

Niets te verliezen is een artistieke samenwerking van Cat Smits met componist en saxephonist Floris van der Vlugt en dichter en filmmaker Nafiss Nia. Deze samenwerking kwam in de Covid19 periode in een stroomversnelling terecht. Plotseling was er voor even een zee van tijd, en daaruit wilden we moois en hoopvols halen. Op afstand, in lockdown. En toch in verbinding. We vertalen gedichten van Nafiss naar beeld en geluid. Voor ieder gedicht kiest Cat een kunstwerk om haar foam-sculpturen op te baseren. De eerste sculpturen zijn geïnspireerd op Picasso, Guayasamín en Banksy. Deze muzikale beeldgedichten zijn als losse acts te boeken, en als muziekvideo’s online te bekijken.

Drie gedichten zijn al in het Pleinteater als pilot voor een mini (Covid-proof) publiek gespeeld. Zie hieronder de opgenomen live stream. In seizoen 21/22 komt de voorstelling ‘Niets te verliezen’ uit, waarin de 10 gedichten met elkaar worden verbonden door het verhaal van Nafiss. Overkoepelend is het gevoel van gedwongen afstand die, mede door Nafiss’ vluchtgeschiedenis en het missen van haar geboorteland Iran, weerklinkt in haar gedichten. Dit gevoel resoneert met de gedwongen afstand en het missen van familie en vrienden waarmee mensen door Covid19 geconfronteerd worden.

CREDITS

Regie/Spel/foam sculpturen: Cat Smits
Gedichten/script:  Nafiss Nia
Compositie en saxophone: Floris van der Vlugt
Productie: Noemi Vilchez
Decor: Tessa Verbei
Lichtontwerp: Jan Sol
Eindregie: Berith Danse
Video: Thomas Brand

Foto’s: Jan Sol/Jacques Rijnsburger/Berith Danse

Video pilot: Dwight Sergio Samson

Met dank aan: Plein Theater Amsterdam, Haags Theaterhuis
Mogelijk gemaakt door: Cultuurmakersfonds, NORMA Fonds
Webdesign: Denise Wijngart

BOEK NIETS TE VERLIEZEN
CSC PLAY PRODUCTIONS