GRENZEN

GRENZEN

GRENZEN

Grenzen gaat over de macht van de staat, die sommigen beschermt en anderen uitsluit. Deze macht kan niet bestaan zonder haar uitvoerders. Andy, die als junior medewerker bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) werkt, is zo’n uitvoerder. De voorstelling begint met Andy’s eerste zaak: Een man, Andy’s leeftijd, iets ouder misschien, paspoort verloren, homoseksueel. Gedurende de voorstelling komt de beslissing over de toekomst van deze man tot stand.

In de asielprocedure worden grote en mogelijk desastreuze beslissingen over levens gemaakt door hele gewone mensen, die worstelen met hun gevoel en hun plicht. In beelden, tekst en muziek wordt die strijd invoelbaar gemaakt. De voorstelling is gebaseerd op het proefschrift van dr. Maja Hertoghs en de getuigenissen van informanten die zij tijdens haar veldonderzoek naar de Nederlandse asielprocedure verzamelde. Deze zijn tot fictie gemaakt door Christine Otten.

 

CREDITS

Regie/spel/foam sculpturen: Cat Smits
Tekst: Christine Otten
Wetenschapper/dramaturg: Maja Hertoghs
Decor: Tessa Verbei
Componist: Wim Selles
Licht: Jan Sol
Eindregie: Duda Paiva
Beeld: Kathrin Hero
Fotografie: De Schaapjesfabriek
Productieleiding: Hadassa Smit
Zakelijke leiding: Anouk van Geffen
Publiciteit: Kim Kortekaas
Voice overs: Tine Joustra, Reinout Bussemaker,
Nafiss Nia, Meysam Kisomi en Puck van Dijk

EEN KNAPPE SOLO
'Hoe het oordeel voor de Iraniër ook uitvalt, wat voor beeld je ook krijgt van de gang van zaken bij de IND, uiteindelijk draait de voorstelling om Andy. Die transformeert van naïeve, gemotiveerde starter al snel naar vermoeide cynicus, murw geslagen door de vooringenomen scepsis van haar collega’s en gezwicht onder het gewicht van haar empathie. Een knappe solo van Smits.' Theaterkrant

Mede mogelijk gemaakt door:

Met dank aan: Haags Theaterhuis, Plein Theater, The Dutch don’t Dance Division en alle informanten; IND medewerkers, asiel aanvragers en andere betrokkenen die hun verhalen hebben gedeeld en anoniem willen blijven.